Femeia

Citisem recent undeva ca “femeia e un cadou care te alege”.  Expresie cu care sunt partial de acord. Zic “partial” pentru ca in general cadourile nu se refuza, iar sa nu refuzi ar insemna sa o accepti pe oricare te alege – fara sa tii cont de standardele si principiile proprii. Nu e o fraza misogina. Daca vi se pare ca e, cititi-o din nou. Daca inca tot vi se pare ca e – atunci opriti-va aici, e clar ca nu gandim la fel.

… si cum nu v-ati oprit, sa revenim.

Am fost mereu mai de moda veche in ceea ce priveste femeile, si am vazut mereu asta ca pe un plus. Nu sariti – n-am zis ca a fi “de moda noua” e un minus si nici n-o sa zic asta. Faceam doar o referire la mine si-atata tot.

Principalul lucru pe care l-am admirat mereu la o femeie e feminitatea. Nu, femeie si feminitate nu sunt sinonime.

Femeia e fiinta in sine. Feminitatea e aura ce-o defineste.

Femeia e trupul. Conceptul anatomic, daca vreti. Feminitatea e magia ce-l anima.

Sigur – feminitatea e definita la randul ei de alte trasaturi, care variaza in functie de viziunea fiecaruia. Nu vorbesc in numele altora – dar pe mine ma duce cu gandul la rafinament. Bun-gust. Stil. Frumusete. Emotie, dar si ambitie. Adica termeni care definesc ceea ce se numeste “o doamna“. Si atribute ar mai fi, dar oricum ma gandesc ca se-ntelege ce vreau sa spun.

Haideti sa comparam doua aparitii din showbiz-ul romanesc autohton – asa cum apar ele in presa.

Prima data – povestim despre Bianca Dragusanu. Probabil stiti cine e. Eu am aflat relativ recent, cand am fost facut incult pentru ca nu stiam cine e “diva Bianca” – dar asta e alta poveste. Nu ma uit la televizor si nu ma intereseaza presa de scandal – asa ca am aflat cine e respectiva la o simpla cautare pe Google. Iar dupa ce-am aflat am realizat ca mi-am irosit cateva secunde din viata degeaba, dar faptul era deja consumat.

In fine – mai jos aveti o poza a Biancai – asa cum apare ea in presa si asa cum se auto-promoveaza.

Care ar fi prima reactie – chiar si daca n-ati sti cine e “diva” in cauza? Sigur – imaginea de mai sus poate inspira multe, in functie de cine-o priveste.  Dar – cel putin pentru mine – niciunul din termenii enumerati ceva mai sus (in bold) nu-si are locul aici. Primul cuvant care-mi vine-n minte cand vad poza asta e “plastic”. Ar mai fi “fufa”, etc – dar incerc sa raman la obiect. Unde e feminitatea? Unde e rafinamentul? Tineti minte ca asa se promoveaza ea insasi – asa e, asa vrea s-o vada lumea si e mandra de ea. Unde e stilul? Unde e frumusetea? Nu, nu e frumoasa. E “buna” – dac-ar fi s-o luam asa (de ce si la ce e buna, va las imaginatia sa decida). Anatomic vorbind, e femeie. Ar fi culmea sa nu se observe asta. Dar nu e feminina. E un fel de papusa Barbie pentru baietii mai mari. Atata doar ca toate papusile Barbie ies din garantie destul de devreme si sfarsesc la ghena. Analogia nu e intamplatoare.

Trecem la urmatorul exemplu, si anume la Monica Barladeanu. Model, actrita, prezentatoare TV. Probabil o stiti. Daca nu, varu’ Google va ajuta. In fine – o aveti si-n poza mai jos (din nou – asa cum se auto-promoveaza).

Observati rafinamentul? Stilul? Frumusetea? Feminitatea? Reies din fiecare particica a imaginii. Da, mai oameni buni. Femeia de mai sus nu e doar un concept anatomic. E o femeie adevarata. Pentru ca e feminina. Nu e o papusa cu termen de garantie.

De zis ar mai fi, dar cred c-ati prins ideea. Daca nu, dezbatem si-alta data. Pentru ca de cand am inceput sa scriu articolul asta si pana acum – “maine” a devenit “azi”, iar azi va fi o zi lunga.

Noapte buna,

L.

P.S.: Sursele imaginilor din articol : aici si aici.


3 Comments

 • Reply Nicu |

  Sunt de acord cu ceea ce zici. Nu imi plac deloc femeile exagerate si prin asta ma refer la cantitatea mare de cosmetice si unghii ce au devenit gheare pe langa multe altele.
  Cred ca pe langa cele spuse de tine, cel putin in cazul meu, inocenta adauga la feminitate.

 • Reply admin |

  Razvan – eu “judec” doua concepte, nu doua poze. Uita-te la imaginea pe care si-o promoveaza fiecare din personajele din articolul meu, in showbiz-ul autohton.
  Referitor la poza data de tine – Monica Barladeanu a pozat pentru diverse publicatii. Are ce arata, asa ca de ce nu? Dar intruneste toate atributele enumerate de mine mai sus. E mai mult decat o femeie care arata bine. In schimb cealalta – nu. Bianca Dragusanu arata cum arata – si atata tot. Nu se poate “lauda” cu nimic altceva.

  Imi dau seama ca fiecare persoana (implicit – femeie) are mai multe laturi ale caracterului. Dar daca le judeci pe cele de mai sus prin prisma asta, vezi clar diferenta 🙂

Lasa un comentariu