Pseudo-cunostintele de expert

Guest post scris de Simpa. Da, Simpa e femeie 🙂

De curând, am participat la două evenimente de lansare a unor noi sisteme de management al documentelor. Deşi nu a fost prima dată când sunt chemată la astfel de întâlniri (deci aveam un standard prestabilit al aşteptărilor) am fost amuzată de una dintre prezentări. Am descoperit cu umor cum persoana desemnată pentru a susţine prelegeri (şi în fond pentru a vinde acel produs) folosea un jargon academic – în dorinţa de a impresiona.

Discursul, de o incredibilă goliciune de conţinut – era pompos însă nu spunea nimic. La sfârşitul evenimentului toată lumea vorbea de “impresionantul” sistem şi talentul oratoric al individului.

Amuzată de tot acest scenariu, mi-am amintit de celebra afacere Sokal. Cred că acest exemplu evidenţiază foarte bine efectele folosirii jargonului academic indiferent dacă împrejurările cer sau nu acest lucru.

Pe scurt, afacerea Sokal se referă la o farsă pusă la cale de fizicianul Alan Sokal. Acesta considera revista de studii culturale “Social Text” lipsită de sens. Pentru a demonstra acest lucru, în 1996 a elaborat o lucrare plină de non-sensuri – însă toate ascunse în spatele jargonului academic. Dorea să dovedească faptul că această revistă publică articolele doar pentru textul lor pompos şi că mulţi nu au nici cea mai mică idee despre conceptul pe care îl critică. Experimentul a fost un succes. Lucrarea “Depăşind graniţele: către o hermeneutică metamorfozată a gravitaţiei cuantice” a fost acceptată şi publicată în acelaşi an. În ziua publicării, Sokal a anunţat prin intermediul altui ziar că articolul este o farsă care surprinde foarte bine inutilitatea acestei reviste. Deci – punct ochit, punct lovit.

Majoritatea prezentărilor au ca scop invăluirea în fum a auditoriului folosind cuvinte şi concepte pseudo-savante fără motiv, referinţe artificiale la concepte, teorii şi autori prestigioşi. Pentru a evita pierderea dumneavoastră în “perdeaua de fum” şi pentru a putea susţine/aprecia un bun orator aş dori să menţionez principiile de bază pentru o prezentare eficientă:

  • asiguraţi-vă că înţelegeţi mesajul pe care doriţi să-l transmiteţi
  • păstraţi nivelul limbajului/discuţiei la nivelul interlocutorului
  • simplificaţi cât mai mult posibil
  • solicitaţi feedback (critici, reacţii) oamenilor cărora vă adresaţi

Succes! 😉

Sursa imaginii – link.


2 Comments

  • Reply Nicu |

    Intradevar sunt o gramada de oameni ce vorbesc foarte mult si defapt nu spun nimic.

    Am fost la conferinte si am auzit destule in care s-a vorbit frumos, cursiv, si la sfarsit daca am putut scrie 2 propozitii cu o idee noua a fost mult.

Lasa un comentariu