Cizmarule, nu mai sus de sandala !

Pictorul grec Apelles – care a trait (printre altele) si la Roma – a expus intr-o zi in fata cetatenilor una dintre capodoperele sale. Pictura sa reprezenta scena unei lupte. Un individ din multime, cizmar de meserie, i-a atras atentia ca o sandala a unuia dintre personajele pictate nu este corect reprezentata. Apelles a acceptat critica si a modificat pictura, refacand sandala conform indicatiilor date de cizmar.

Acesta din urma a insistat insa, criticand si restul operei. Moment in care picorul, solemn, i-a atras atentia spunandu-i “Ne sutor ultra crepidam”. In traducere – “Cizmarule, nu mai sus de sandala”.

Morala e simpla si a dainuit peste veacuri : nu te amesteca in lucruri pe care nu le cunosti indeajuns. Sigur, cizmarul avea tot dreptul sa critice sandala. Insa avea dreptul sa critice DOAR sandala – pentru ca doar atat se intindeau cunostintele sale. La fel de bine, daca in multimea care admira tabloul ar fi fost prezent un croitor, acesta ar fi putut critica vestmintele personajelor pictate (daca ar fi observat vreo neregula). Insa ar fi putut critica doar vestmintele, nu si altceva. In fine, ai prins ideea.

Facand o analogie, poti presupune ca in domeniul tau (pe care il cunosti indeajuns) tu esti pictorul, iar rezultatul muncii tale este pictura. Cand o expui publicului, reactiile nu vor intarzia sa apara. Unele pareri vor fi pro. Altele, contra. Se vor gasi insa si unii care sa-ti dea indicatii. Sa-ti spuna ce considera ei ca n-ai facut bine si ei ar fi facut altfel, ce ai facut bine dar ei ar fi facut si mai bine – si asa mai departe.

Ideea e ca e bine sa-i auzi pe toti, dar sa-i asculti cu adevarat doar pe cei care stiu ce spun.

Daca cizmarul iti atrage atentia ca sandala nu e bine reprezentata iar el e intr-adevar un profesionist in meseria lui, atunci poti lua in considerare redesenarea sandalei. Nu spune nimeni s-o faci pe loc, ci s-o iei in considerare.

La fel si in cazul in care croitorul iti va atrage atentia asupra uniformei unuia dintre soldatii pictati.

Sau daca fierarul iti va spune ca n-ai desenat bine una dintre sabii.

Insa cand altul se va intrece in a-ti da sfaturi care ii depasesc atributiile, ignora-l. Nu ezita sa pui piciorul in prag si sa-i atragi atentia – “cizmarule, nu mai sus de sandala !”. Ca-i plina lumea de cizmari nenorociti, care se cred mari pictori.

Sursa imaginii – link.


Lasa un comentariu