Prin gropile antreprenoriatului (IV) – Soferul : Managerul

Prin natura jobului, am intrat deseori in contact cu diversi antreprenori, din multe parti ale lumii. Fiecare dintre ei are propria afacere in domeniu. M-am straduit mereu sa fiu la inaltimea asteptarilor si sa invat lucruri utile de la fiecare dintre ei. Imi place sa cred ca am reusit, cel putin deocamdata.

Am studiat modelul afacerilor (cu care m-am intalnit) din IT si l-am transpus intr-o comparatie pe care-am gasit-o potrivita.

Postarea curenta este a patra din serie. Primele trei pot fi citite aici, aici si respectiv aici.

***

IV. Soferul : Managerul

Masina (afacerea) despre care discutam in postarile anterioare poate fi proiectata dupa standarde inalte (organigrama afacerii), poate avea ulei de cea mai buna calitate (angajatii) si benzina din belsug (clientii) – dar va trebui condusa.

Soferul masinii va fi managerul afacerii.

Soarta intregii masini depinde in general de modul si directia in care e condusa.

Un motor subturat nu va functiona niciodata la capacitatea lui reala. Va propulsa masina, dar cu o viteza mica sau cel mult medie.

Un motor supraturat va da tot ce poate si va creste exponential viteza cu care ruleaza masina, dar nu va rezista in aceste conditii la nesfarsit.

Un motor pe turatie medie va da rezultate medii, satisfacatoare. Dar nu intotdeauna excelente.

De cele mai multe ori, la afacerile longevive – turatiile motoarelor variaza intre medie si supraturare.

Un sofer bun isi va cunoaste masina. Va sti cand sa conduca moderat, va sti cand sa “traga tare”. Dar totodata va sti cand e cazul s-o “lase mai moale”, pentru a nu scurta durata de viata a motorului.

La fel, un manager bun isi va cunoaste afacerea. Va sti cand sa schimbe viteza de inaintare, pentru a pastra mereu un raport constant intre calitatea uleiului, a benzinei si viteza masinii in timp, pe o distanta data.

Motoarele aflate permanent sub limita medie a numarului de turatii vor da randament scazut. Afacerile conduse in acest stil pentru o anumita perioada vor da si ele randament mai scazut in acea perioada, ridicand in schimb nivelul de relaxare in randul angajatilor.

Motoarele aflate mereu cu turometrul pe rosu vor da un randament ridicat, dar acest lucru le va scurta durata de viata. Afacerile conduse in acest stil vor fi supra-productive, dar pentru o perioada scurta de timp.

De ce?

Pentru ca supraturarea solicita peste masura uleiul din motor si consuma foarte repede benzina. Iar o masina cu ulei deteriorat si fara benzina va ramane in drum.

Suprasolicitarea angajatilor duce intr-adevar la cresterea randamentului lor pe o perioada scurta, dar acest lucru nu poate deveni constant. Fiecare om are limitele sale de rezistenta, fie ea fizica sau psihica. Si fiecare om va claca la un moment dat, daca e tinut la extrem prea mult timp.

Presupunand ca benzina nu e o problema, daca motorul este mereu supraturat atunci uleiul sau va fi deseori schimbat. Iar frecventa cu care se schimba uleiul poate sa impuna folosirea celui de proasta calitate, pentru ca uleiul bun nu se gaseste mereu si oriunde. Inutil sa spun ca uzarea la extrem a uleiului bun si inlocuirea acestuia cu unul slab nu e niciodata o solutie, daca ne gandim pe termen lung.

Daca ritmul de lucru in cadrul afacerii creste rapid si necontrolat, oamenii vor fi solicitati peste masura. Daca se insista in aceasta directie, vor pleca. Iar cei veniti in locul lor vor fi uneori angajati pe fuga, din necesitatea de a completa pozitia ramasa vacanta. Iar calitatile lor vor fi deseori net inferioare, comparativ cu cele ale oamenilor care au plecat. Pentru ca oamenii buni nu se gasesc pe toate drumurile. Si mai ales, nu in orice moment.

Solutie perfecta in acest caz nu cred ca exista. Insa oamenii care nu incearca sa dea totul, nu progreseaza – iar asta e o alta problema. Situatiile cele mai des intalnite la afacerile longevive sunt cele in care momentele de suprasolicitare exista, dar sunt atent monitorizate si sunt mereu urmate de perioade de solicitare medie suficient de lungi incat sa nu apara deloc daune.

Adica – ii ceri omului sa mearga la extrem, dar dupa ce scopul a fost atins il lasi sa-si revina. Pentru ca daca vei continua la acelasi nivel, va claca mai devreme sau mai tarziu. Totodata, daca vezi ca ceea ce face il solicita undeva sub nivelul sau real – e momentul sa-i dai altceva. Altceva care sa-l provoace si sa-l faca sa evolueze. Insa fii mereu pe faza, ca aceste provocari sa nu devina la randul lor situatii extreme.

Un sofer bun isi va pastra mereu masina in stare buna de functionare, o va conduce cu indemanare si va fi mereu atent la nevoile ei. Indiferent cat de vizibile vor fi acestea.


Lasa un comentariu