Romania, un website cu un codebase scris de rusi

Romania e un website cu un codebase vechi, scris de rusi.

In ’89 – cu anumite influente din partea concurentei – a aparut o petitie online care solicita refacerea proiectului de la zero. Petitia a adunat o multime de semnaturi din partea userilor.

Cei care administrau site-ul au schimbat doar interfata. Au schimbat layout-ul, au mai pus cate-o poza noua pe ici pe colo… si-au relansat site-ul ca pe unul nou.

Dupa relansare, utilizatorii s-au impartit pe grupuri.

Unii cunosteau prea bine bug-urile din codebase-ul vechi si – ajutati de “scapari” (mai mult sau mai putin intentionate) in layout-ul nou – au profitat de ocazie si-au devenit power-useri. La inceput, power-userii erau doar alias-uri ale adminilor. Odata cu trecerea timpului, unii au ramas la stadiul de alias iar altii au devenit ei insisi admini – pregatiti temeinic de adminii vechi.

Altii nu s-au putut adapta si-au devenit nostalgici. Le placea site-ul vechi. Asa plin de buguri cum era, era al lor. Aveau conturile de utilizatori asigurate, le mai disparea cate-o functionalitate din cand in cand… dar se obisnuisera cu asta. Acum, cu noul layout, conturile vechi trebuiau updatate – si nu toti stiau sa faca asta. Iar unii pur si simplu nu doreau. Asa ca – in timp – s-au strans cu totii intr-un grup de utilizatori care regreta site-ul vechi si s-ar intoarce la el oricand. Adminii le capteaza atentia oricand doresc, oferindu-le cate-un demo la cine stie ce functionalitate.

Iar altii au realizat din timp ca de fapt layout-ul cel nou nu face decat sa acopere un codebase vechi si prost scris, insa foarte rezistent la schimbare. Unii au migrat pe alte platforme. Nu poti sa-i condamni. Altii au ramas utilizatori fideli ai site-ului si s-au straduit sa imprumute functionalitati de la platformele cu performante dovedite, din afara – pe care sa le implementeze aici.
Uneori au reusit. Alteori nu. Important e ca au continuat sa incerce. Ei sunt constienti ca o rescriere de la zero nu se poate face altfel decat in timp. Pentru ca tinerea in offline a site-ului nu e o optiune, nici macar pe termen foar scurt. Asa ca incearca sa-l rescrie pe bucati, putin cate putin. Sa integreze fiecare modul rescris in codebase-ul plin de buguri, reparand cateva din ele – si sa inceapa lucrul la alte module.

Acestora din urma, adminii le baga bete-n roate cu fiecare ocazie. La fel si copiii adminilor. Sau nepotii lor. Toti fiind – cum ziceam – fie alias-uri fie tineri admini.
Rescrierea a inceput asa cum era normal, de la baza spre varf. Sigur – avanseaza greu si se loveste de mii de obstacole. Dar avanseaza. Iar adminii se tem pentru ca fiecare modul inseamna – pentru ei – un pas in plus spre pierderea privilegiilor de admini.
Important e sa sustinem comunitatea celor care fac rescrierea. Si s-o ajutam sa creasca.

Nu fac misto. Daca vi se pare ca fac, va rog sa cititi din nou.


Lasa un comentariu