Despre amenzi

Sa presupunem ca depasesti viteza legala, in localitate. Cu mai mult de 50km/h. Si esti prins, evident.

Ti se suspenda permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile si primesti si-o amenda. O suma care creste proportional cu viteza cu care-ai fost prins, si care in general nu e tocmai mica.

Buuuuun… Ti-ai facut-o cu mana ta, cum s-ar spune. Scuzele-s irelevante, ai incalcat legislatia rutiera si ai fost prins – iar acum platesti.

Inteleg faptul ca ti se suspenda permisul. Pentru ca odata cu el ti se ia si dreptul de-a conduce, deci esti pieton pentru urmatoarele 3 luni. N-am nimic cu sanctiunea asta. Ce nu inteleg insa e amenda. Ce sens are sa dai bani puturosului de stat roman, daca tot ti s-a luat permisul?

Adica – vorba aia – ai platit o data. Statul ti-a luat un drept obtinut printr-un examen pe care l-ai dat tot la stat, pe o perioada determinata de timp. E absolut necesar sa scoti si bani din buzunar, pentru aceeasi fapta?

Daca tot avem punctele (care expira odata la 6 luni), de ce nu se dau doar aceste puncte? Daca in aceste 6 luni ai acumulat un anumit numar, ramai fara permis. Iar daca depasesti viteza legala cu prea mult, poti primi linistit acest numar maxim stabilit de lege – pe loc. Deci oricum devii iar pieton.

La urma-urmei – momentan esti pedepsit de doua ori pentru aceeasi contraventie.

Nu intreb daca e legal. Pentru ca… e. Adica litera legii spune ca la mai mult de 100km/h in localitate ramai fara permis vreme de 3 luni SI primesti in schimb si-o amenda. Deci ar fi ca si cum as intreba daca legea e legala, intr-o tara in care ilegalitatea e lege. Na, c-am facut si-un joc de cuvinte.

Dar – e normal?


9 Comments

 • Reply CMGeorge |

  Ideea e cam asa:
  Pentru orice sanctiune primesti puncte.
  Punctele se inmultesc cu o constanta si rezulta valoarea amenzii.
  La un anumit numar de puncte se suspenda carnetul.

  in concluzie: depasirea cu 50 a vitezei legale => un numar destul de mare de puncte care duc la suspendarea carnetului care la randul lor se inmultesc cu constanta X care da amenda Y.
  Concluzie: usor de a demonstra ca amenda + suspendare carnet e legala. Cel putin pemtru ei.

 • Reply ABCDEFG |

  Draga admin, daca tu ai motoul “Înaintez doar in direcţia gândurilor mele.” atunci postul asta te reflecta.

 • Reply Paul |

  Mie unul nu mi se pare corect sa platesti pentru parcare. Care e faza cu aia? Pe langa ca platesc impozit, asigurare, rovigneta (care oricum se duce pe canal, ca in strazi sigur nu ajunge), imi si repar masina odata la 2 luni din cauza “calitatii” strazilor din Romania, sa mai si platesc locul unde stau? What next? O sa ma puna sa platesc tichet daca vreau sa stau pe banca?

 • Reply Nicu |

  Si eu cred ca cea mai mare nedreptate e in treaba cu parcarile. Platesti bani la o firma particulara ce nu detine spatiul respectiv si nu primesti nici un serviciu. Si culmea totul e legal!.

  Va urma taxa ca admiri florile din parc. Nu conteaza cine le planteaza, tu le folosesti ca te uiti.

 • Reply Zeto |

  Amenda e pentru cei saraci. Ei nu au nici o treaba de a merge pe jos trei luni dar o sa conduca mai lent ca nu au bani ca sa plateasca amenda. La cei bogati e invers. Ei au bani ca sa plateasca amenda, dar nu isi permit sa se circule cu maxi taxiul 3 luni de aceea ei conduc (ar trebui sa conduca) mai lent.

 • Reply Un fost politist |

  Pentru cel care a postat acest articol, cum ai luat examenul daca nu sti legislatia?
  Cand ai studiat legislatia pentru examen nu ai stiut de amenda in bani?

 • Reply admin |

  @Un fost politist
  O sa te rog sa recitesti articolul. N-am zis nicaieri ca nu stiam de amenda in bani.
  Dimpotriva – stiu si stiam de ea cu mult inainte de-a face scoala de soferi.
  Insa – dupa cum spuneam si in articol – NU sunt de acord cu ea, in cazul asta. Pentru ca plata amenzii SI suspendarea permisului inseamna doua sanctiuni pentru aceeasi fapta. Ceea ce mi se pare cel putin exagerat. Daca s-ar aplica doar una din doua, ar fi normal.

Lasa un comentariu