Doua muste

Guest post scris de Simpa.

Erau două muşte pe marginea unui vas cu lapte. Priveau la marea albă cu miros dulceag şi vorbeau despre greutăţile vieţii de diptere. În timp ce una se plângea că de când “cu criza” nu a mai ajuns să guste decât zahăr brun, cealaltă îi spunea ce binecuvântare este vasul acela cu lapte pentru ele. Şi tot aşa, din vorbă în vorbă, furate de imaginea îmbietoare şi discuţia aprinsă, zbrrrr…. alunecă în vas.

Au început să se zbată, să dea din aripi, să înoate, poate reuşesc să se prindă de ceva… Însă, în jurul lor nu era nimic, decât laptele gras care le făcea sa fie tot mai obosite şi fără speranţe. Când văzu că efortul e în zadar şi că cel mai probabil nu vor găsi nici o soluţie, prima muscă îi spuse celeilalte:

–    Mi-ai fost o prietenă adevărată! Ai venit la mine, mi-ai ascultat necazurile, m-ai ajutat şi sprijinit când am avut nevoie iar acum – în ultima clipă – îmi eşti alături. Îţi mulţumesc!

Şi s-a oprit! Nu a mai vorbit, nu a mai bătut din aripi, nu s-a mai mişcat. În locul ei nu a mai rămas nimic, ca şi cum nu ar fi existat.

Cealaltă muscă a fost uimită, a înotat repede în calea celeilalte, a strigat la ea să nu renunţe însă.. prea târziu. Indignată, tristă şi captivă încă – a început să se zbată cu şi mai mult avânt. A înotat, înotat, înotat… până la epuizare. Când a simţit că nu mai poate şi credea că nu mai are nici o şansă de izbândă, sub membrele ei – în marea întindere albă – a simţit ceva tare. O bucată mică de unt îşi făcuse apariţia. A urcat repede pe ea şi şi-a luat zborul.

Această povestioara am auzit-o acum mulţi ani de la o persoană înţeleaptă şi pe care o apreciez mult. Acesta a fost răspunsul pe care l-am primit la întrebarea: “Cum este mai bine să fie cineva: optimist sau pesimist?”. Evident, o persoană trebuie să fie în primul rând echilibrată. Însă mi-a plăcut mult această analogie şi de fiecare dată când alunec pe panta pesimismului îmi amintesc că trebuie să am grijă.

Aşadar – atenţie. Să nu vă înecaţi în lapte! 😉

Sursa imaginii – link.


Lasa un comentariu