Sa carcotim, asadar

Serban Huidu

Ati auzit – cu siguranta – despre accidentul lui Serban Huidu. Prefer sa spun “lui” si nu “cauzat de” – dupa cum se tot vehiculeaza in presa. De fapt, nu prea aveati cum sa n-auziti. S-a vorbit despre el peste tot in presa scrisa, online, la TV, la radio-sant, la radio-santul de la TV, etc.

Nu-s fanul lui Huidu si nici n-am fost vreodata. Mai urmaream Cronica Carcotasilor din cand in cand, in vremea cand inca ma uitam la televizor. Nici antipatic nu mi-e, n-are de ce sa-mi fie. La urma-urmei – existenta lui n-a influentat-o pe-a mea in niciun fel. Cariera – nici atat.

Tot aud mai nou ca “asa-i trebuie, e prea arogant”. Haideti sa fim seriosi. Da, e clar ca e arogant. Iti dai seama din orice poza de-a lui, dupa cea mai banala analiza. Si totusi – ce legatura are asta cu accidentul? Oamenilor lipsiti de aroganta nu li se intampla nenorociri?

Sunt convins ca daca accidentul nu implica si o vedeta nu se facea nici pe departe atata caz. Gasiti aici informatii despre un alt accident rutier foarte grav si foarte recent. Il vedeti cumva peste tot in presa? Desigur ca nu. Pentru ca tantarul asta e prea mic, iar fomistii avizi de senzational nu-l pot transforma in armasar.

Daca analizati datele despre accidentul lui Huidu din mai multe surse, singurele puncte comune sunt urmatoarele :

  • a avut loc un accident
  • masina condusa de Huidu a intrat pe contrasens si a lovit frontal un Logan
  • Huidu conducea un SUV Mercedes
  • masina lovita frontal era un Logan
  • au murit trei oameni (cei din Logan)
  • numele celor trei victime
  • Huidu a avut un grav accident la schi, iarna trecuta

Atat. In rest – supozitii. Ca el zice c-a derapat, unii martori il contrazic si spun c-a intrat in depasire fara sa se asigure, ca n-avea cauciucuri de iarna, ca de fapt circula cu o viteza peste cea regulamentara, etc. Nimic concret. Doar supozitii. Orice alte informatii in afara de cele enumerate mai sus se bat cap in cap, daca-s culese din surse diferite.

La TV e plin de dobitoci care latra in necunostinta de cauza si care-ar fi in stare sa-si vanda propriile mame de dragul ratingului. Numai ca mamele lor nu-s de vanzare (sau poate ca sunt, cine stie) – asa ca povestea accidentului lui Huidu tine romanii cu nasu’-n ecran. Chiar in acest moment – in carciuma din Ciorogarla de Munte se dezbate asiduu situatia. Multi nici n-au auzit vreodata de Huidu – stiu doar ca e ceva smecher pe la TV, ca “a omorat trei oameni” (corect spus e ca “a fost implicat intr-un accident in care si-au pierdut viata trei oameni” – pana la proba contrarie) si ca probabil nu va face puscarie, pentru ca are bani. Romanul are palinca si circ (proaspat, din presa). Ce nevoie mai are de altceva?

Gresim daca incercam sa punem cap la cap doar ceea ce e clar din toata povestea asta (adica – punctele din lista de mai sus). Pentru ca nu facem decat sa incercam sa potrivim niste bucati de poveste, scoase din context. Nu cunoastem adevarul. Acesta va iesi – probabil – la iveala in urma unei anchete (care-am inteles ca e in desfasurare), daca aceasta va fi corecta.

Cum ziceam, sunt mai multe variante vehiculate in presa – pe marginea accidentului. Si fiecare varianta e data astfel incat sa para – de bine, de rau – ca are sens. Dar pentru multi dintre romani ar fi avut la fel de mult sens si daca Elodia ar fi facut autostopul pe marginea drumului unde-a avut loc accidentul. Sau daca Basescu ar fi folosit flacara violet ca sa faca masina lui Huidu sa intre pe contrasens. Intelegeti-mi ironia – incerc doar sa evidentiez ridicolul situatiei din presa. Pana si CNA-ul a luat atitudine, cerand posturilor TV sa nu mai exploateze trauma acestor oameni.

Se va putea lua in calcul varianta uciderii din culpa (si a anilor de inchisoare pe care-i implica asta) doar in urma anchetei. Iar rezultatul acesteia ar trebui sa apara curand. Pana atunci, sa ne dam cu parerea asupra unui subiect pe care nu-l cunoastem in totalitate nu ne-ajuta. Pentru ca n-am face decat sa povestim povesti – vorba cuiva. Sau – sa carcotim. Pentru ca asta-i deja o traditie…

Sursa imaginii – link.


Lasa un comentariu