Tehnica Pomodoro – folosirea eficienta a timpului

Aveti probabil zile (la locul de munca sau in viata privata) cand – la final – simtiti ca n-ati stat degeaba absolut deloc (nici macar o clipa) si totusi, n-ati realizat mare lucru. Adica ati lucrat in tot timpul pe care l-ati avut la dispozitie, dar progresul nu e semnificativ.

Sigur – veti ajunge sa va ganditi ca au fost si alte zile in care ati lucrat la fel de mult (ca timp – adica acelasi numar de ore) insa progresul a fost considerabil mai mare. Una dintre cele mai importante concluzii care se pot trage de aici e ca nu v-ati facut un bun management al timpului.

Leonardo DaVinci spunea ca timpul este suficient pentru oricine stie sa-l foloseasca. Deci nu lipsa timpului e de vina pentru randamentul scazut – ci proasta lui organizare. Ziua va avea mereu 24 de ore – indiferent de locul sau persoana la care ne raportam. Insa folosirea eficienta a acestor 24 de ore poate fi – uneori – o adevarata arta.

Aici intervine tehnica Pomodoro. Ca o paranteza – si cu scop informativ – acest nume e caracteristic rosiilor italienesti reduse ca dimensiuni si excelente la gust, care apar in imaginea de mai sus.

Sa presupunem ca aveti de realizat mai multe sarcini intr-o singura zi. Ce trebuie sa faceti in primul rand e sa le ordonati in functie de prioritate. De exemplu – in fiecare dimineata puteti realiza o scurta lista. Sarcinile cele mai urgente vor fi in capul listei, iar cele mai putin urgente vor fi la coada. Odata ce aveti aceste sarcini ordonate – va trebui sa le impartiti in “pomodoros”.

Un pomodoro reprezinta un interval de 25 de minute. Daca vreuna dintre sarcinile pe care le aveti in plan depaseste 25 de minute – atunci ea va trebui “sparta” in mai multe bucati a cate 25 de minute fiecare. Sigur – numarul de minute planificat pentru o sarcina “mare” poate sa nu fie divizibil cu 25. Dar asta nu inseamna decat ca ultimul pomodoro asociat sarcinii respective va fi mai mic (toate celelalte dinaintea lui avand fix 25 de minute).

Asadar – veti avea lista de sarcini ordonata dupa prioritati, precum si impartirea acestor sarcini in pomodoros. Odata ajunsi aici, incepeti primul pomodoro. Ideea de baza e ca in aceste 25 de minute sa va concentrati strict asupra sarcinii alese, fara a da atentie altora si fara a va lasa intrerupti. Daca va cauta cineva – va trebui sa revina peste (maxim) 25 de minute. Daca suna telefonul, veti suna inapoi persoana respectiva la final de pomodoro. Daca va cauta cineva pe messenger/Skype/Gtalk/etc – ii veti raspunde abia la terminarea intervalului. Nu va lasati distrasi de nimic. Pe tot parcursul acelui interval de 25 de minute concentrati-va DOAR asupra sarcinii alese, fara nicio exceptie.

La finalul primului pomodoro, faceti o pauza de 5 minute. Beti un suc, sunati inapoi persoana care v-a cautat mai inainte, faceti cativa pasi, etc. Dar oricum, destindeti-va. In cazul in care primului pomodoro ii  urmeaza altul legat de aceeasi sarcina – aveti grija ca la finalul primelor 25 de minute sa setati un mic breakpoint (ca sa stiti de unde anume sa reluati munca, in urmatorul interval).

Continuati astfel cu urmatoarele pomodoros de pe lista, pana la epuizarea lor.

La fiecare 4 pomodoros consecutive luati o pauza mai mare – de aproximativ 20-30 de minute. Obligatoriu. Asta poate fi o pauza de masa, de tigara, de iesit in parc, de citit un articol de specialitate din domeniul in care lucrati, de urmarit un tutorial din acelasi domeniu, etc.

Foarte important – in realizarea unui pomodoro, folositi un cronometru cu alarma. Pe parcursul celor 25 de minute de lucru nu va uitati la ceas, nu va lasati distrasi de notiunea de timp. In momentul in care suna alarma veti sti ca pomodoro-ul s-a terminat si ca e timpul sa faceti o pauza.

Rezultatele se vor vedea chiar din prima zi, daca regulile sunt respectate cu strictete.

Sursa imaginii – link


One Comment

  • Reply Nicu |

    Mi se pare intervalul de timp cam scurt. Ce pot spune cert e ca am folosit tehnica asta dar cu interval de o ora si e foarte eficienta. Pt cine stie, TODOs din Pmtool ajuta 🙂

Lasa un comentariu