Tu ce-ai “ratat” azi?

Guest post scris de Simpa.

Tot timpul am fost de părere că fericirea vine din lucrurile mărunte. Micile detalii ale viţii de zi cu zi ne aduc zâmbetul pe buze. O dimineaţă însorită, o cana caldă de cafea la prima oră, un “bună dimineaţa” sau “noapte bună”,  privirea recunoscătoare a unei persoane când îi oferi locul în autobuz, zâmbetul inocent al unui copil, savurarea unei mese gustoase, o baie relaxantă, o plimbare în parc, o carte bună, melodia preferată la radio şi lista poate continua, în funcţie de preferinţe.

Din păcate, furaţi de cotidian, de multe ori uităm să ne bucurăm, uităm să fim fericiţi.
În 2007, Washington Post a organizat un experiment social. Experimentul se referea la percepţia, gustul şi priorităţile oamenilor.

Ce au făcut? Într-o staţie de metrou, într-o zi friguroasă, un om cu o vioară a cântat şase piese de Bach timp de aproximativ o oră. În acest timp au trecut pe lângă violonist aproximativ 2000 de oameni. La sfârşitul acelei ore au tras următoarele concluzii: 6 adulţi s-au oprit să-l asculte mai mult de 5 minute, majoritatea copiiilor s-au oprit însă au fost traşi de părinţi mai departe, aproximativ 20 au aruncat nişte bani. După tot efortul său omul a strâns 32$, şi-a terminat reprezentaţia, şi-a strâns lucrurile şi a plecat. Aproape nimeni nu l-a observat şi nu l-a aplaudat.

Acest om era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii. El a interpretat unele din cele mai dificile piese compuse vreodată, la o vioară estimată la 3.5 milioane $. Cu câteva zile înainte umpluse o sală imensă cu ocazia unui concert, valoarea medie a unui bilet fiind de 100 $.

Oare câte lucruri frumoase trec zilnic pe lângă noi?

Cred că vina nu este atât a individului ci a sistemului social, care ne impune un ritm de viaţă alert şi mecanic. Suntem distraşi de tot felul de factori care ne întunecă percepţia şi ne secătuiesc spiritual. Ne pierdem în cotidian şi uităm de momentele când eram copii iar lumea era plină de nou şi inedit. Nu ne putem bucura de lucrurile mărunte dacă nu reuşim să pastrăm o parte din inocenţa copilăriei!

Fiţi fericiţi! Fiţi copii!


4 Comments

 • Reply Nicu |

  Este adevarat ca poti gasii satisfactie in lucruri marunte dar indemnul de a fi copii este de a duce lucrurile prea departe.

  Tot ce e nevoie sa facem e sa ne oprim din cand in cand din alergat si sa ne bucuram de ce am realizat. Sa ne luam cate un moment in a vedea unde suntem si daca este buna directia in care ne indreptam.

 • Reply simpa |

  @Nicu: Tinand cont de contex, “Fiti copii!” nu este un indemn la a redeveni copil. Indemnul se refera la inocenta acestora. Mai exact, sa ne oprimi din cand in cand si sa privim mai atent in jurul nostru. Cu siguranta copilaria este o perioada frumoasa din viata noastra (sau ar trebui) insa nu cred ca sunt multi cei care isi doresc sa renunte la viata de adult pt a redeveni copil. Eu cu siguranta aleg independenta si responsabilitatea de a fi adult.. cu mici pauze de mirare inocenta. 🙂

 • Reply Moica Dan |

  Azi am ratat multe, la fel ca ieri, la fel ca maine… de ce? Pentru ca sunt invatat sa imi displaca frigul, sa nu apreciez o dimineata perfecta de octombrie, asa cum a fost astazi. Sper sa fie in schimb o seara de octombrie frumoasa si sa apreciez frumusetea acesteia. Multumesc Luci.

 • Reply Nicu |

  @simpa Am inteles acum. Nici eu nu cred ca as renunta la viata ce o am acum pentru a redeveni copil. Imi place foarte mult independenta 🙂

Lasa un comentariu