Rosia Montana, in cifre

Rosia Montana

Rosia Montana

Despre Rosia Montana s-a vorbit mult in ultimele luni – si parca mai mult in ultimele zile.

S-ar fi putut vorbi si mai mult, dar televiziunile au trecut brusc pe modul silentios in urma protestului de la Cluj (despre care s-a “auzit” doar in online). Motivele pot fi doar intuite – si nici macar n-aveti nevoie de cine stie ce imaginatie pentru asta.

Intre 1952 si 1960, Romania si-a pierdut cea mai mare rezerva energetica – 17.288 de tone de uraniu care au ajuns in fosta Uniune Sovietica.

Nu stiu cate detalii se cunosc despre hotia care se organizeaza minutios la Rosia Montana. Politicienii (da, cei care ne vor orbi si asurzi la anu’ in campaniile electorale) vor da zacamintele de metale pretioase care se gasesc acolo unei firme cu actionariat american, in schimbul catorva locuri de munca.

Cota de participare a Romaniei in firma respectiva este momentan de 20% si risca sa ajunga la 0.6%, in urma ultimei majorari de capital (la care actionarul roman n-a putut participa). Statul roman ar urma sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata – estimate la aproximativ 12 milioane de euro pe an.

In urma exploatarii, statul ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Se vorbeste totusi despre o majorare cu 2 procente (de la 4% la 6%) – iar acest fapt e prezentat ca fiind o negociere reusita. Desigur, nu se mentioneaza ca in tari ca Africa de Sud aceste redevente sunt de minim 20%.

La Rosia Montana se doresc a fi procesate (cu cianuri) 200 de milioane de tone de minereu. Se estimeaza ca se vor extrage 1.5 grame de aur si 11.7 grame de argint pe tona de minereu. Insa motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur si care se prezinta in urmatoarele cantitati :

 • Vanadiu – 2500 de grame/tona
 • Arseniu – 5000 de grame/tona
 • Titan – 1000 de grame/tona
 • Molibden – 10 grame/tona
 • Nichel – 30 de grame/tona
 • Crom – 50 de grame/tona
 • Cobalt – 30 de grame/tona
 • Galiu – 300 de grame/tona
 • Germaniu – 20 de grame/tona

Galiu se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul. E folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si se vinde momentan cu 900$/kg. Iar pretul sau va urca (odata cu cererea) pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate iar rentabilitatea energiei solare va creste odata cu scumpirea petrolului.

Sigur, se promit locuri de munca. Dar – pentru a se face loc RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) s-a inchis mina de cupru de la Rosia Poieni. Asta a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, care nu apar insa in campaniile publicitare intens mediatizate.

Tari ca Turcia, Germania, Argentina, Grecia, Cehia, Costa Rica si Filipine au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit pana la finalul lui 2011.

La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 de tone de substante periculoase – dintre care 84.000 de tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185m. Un posibil accident ar avea consecinte de-a dreptul catastrofale asupra mediului. Iar ultimul de acest gen s-a intamplat acum 10 ani, la Baia Mare (pentru care statul roman inca mai are de platit despagubiri Ungariei).

Rosia Montana este totodata unul dintre siturile cele mai bogate in resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei. Cuprinde (intr-un teritoriu intins pe aproximativ 650 ha) 50 de monumente istorice clasate – dintre care 7 sunt desemnate ca monumente de valoare nationala si universala. Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor monumente reprezinta un interes national.

Se fura din nou, cu nerusinare. Asta-mi aminteste de-o expresie pe care-am auzit-o in mod repetat in ultima vreme si care suna cam asa “va dati seama ce tara bogata avem, daca de atatia ani se tot fura ca-n codru si inca tot mai este de unde”.

E trist ca se intampla asa. E si mai trist ca in campaniile vehiculate in presa totul e prezentat cu sclipici si menit sa atinga latura sentimentala a romanului (ma refer la locurile de munca ce se vor crea odata cu inceperea exploatarii).

Cei care incearca sa iasa in fata si sa spuna adevarul nu sunt bagati in seama, iar protestele lor sunt rapid ingropate de alte griji ale romanului de rand (cum ar fi capra vecinului sau viata sexuala a Oanei Zavoranu).

Insa totul e o afacere din care Romania iese in pierdere. Mare pierdere.

Mai multe informatii – precum si o petitie aferenta protestului – se gasesc pe rosiamontana.net.

Sursa imagine – link.

Meritul pentru culegerea informatiilor din articol nu-mi apartine. Acestea au fost preluate de pe rosiamontana.net.


5 Comments

 • Reply Nicu |

  Se spune ca suntem o tara democrata, ca vocea ficaruia dintre noi conteaza. Avand in vedere ce se va intampla la Rosia Montana arata ca nu s-a schimbat nimic de mii de ani. Cei in putere conduc cu pumnul de fier, iar cei saraci, majoritatea, urmeaza in tacere.

  Preturile cresc, salariile stau pe loc sau scad. Oamenii ies in strada, dar nu intereseaza pe nimeni. De zeci de ani suntem invatati ca se putea mai rau. Suntem un popor fara demnitate si fara mandrie.

  Cei dinafara cunosc asta si profita. Vad ca oricat ne calca si ne apasa, nu zicem nimic. Si astfel nimic in tara asta nu se va schimba.

 • Reply Călin |

  Domnule, mi-am permis să “împrumut” imaginea de la această postare; cu menţionarea sursei, fireşte. Sper că nu-i cu supărare, dar dacă te deranjează e suficient să îmi dai un semn.

Lasa un comentariu