Cu un pas mai aproape de Matrix

Acum cateva luni, o echipa de cercetatori de la UC Berkeley a pus la punct o modalitate de a asocia gandurile cu imagini animate (clipuri video). Adica puteau sa inregistreze activitatea neuronala, s-o decodifice si s-o transpuna intr-o suita de imagini ce alcatuiau un scurt film.

Filmul era generat pornind de la aproximativ 5000 de ore de inregistrari video, luate la intamplare de pe YouTube. Adica era aproximat pe baza corelarii activitatii neuronale (inregistrata cu ajutorul unei masini de tip MRI) cu niste imagini deja existente.

O descriere mai detaliata a modului in care se realizeaza acest lucru gasiti aici.

Era – daca vreti – un mod incipient de citire a gandurilor.

Mai jos puteti vedea un exemplu – un rezultat al corelarii despre care vorbeam. Adica – o reconstructie a ceea ce persoana aflata sub observatie “vedea”, dar una facuta pe baza unui set (mare, ce-i drept) de clipuri de pe YouTube.

Conform celor care-au realizat aceste experimente, daca persoana aflata sub observatie doarme – atunci i se pot inregistra visele, dupa aceeasi modalitate.

Recent, s-a descoperit ca tehnica respectiva functioneaza in ambele sensuri. Adica, imaginile pot fi si induse persoanei in cauza – nu doar inregistrate.

Sa presupunem ca cineva are excelente aptitudini de sofer. I se poate inregistra activitatea neuronala atunci cand conduce o masina, iar rezultatul poate fi “indus” sub forma respectivelor imagini unei alte persoane, care nu stie sa conduca. In timp, cea de-a doua persoana va deprinde aptitudinile de sofer fara a fi nevoie sa se urce la volanul vreunei masini. La fel cum personajul Neo (din binecunoscutul film “The Matrix”) a invatat kung-fu prin intermediul unui program, fiind “conectat” la un calculator 🙂 Sigur – aceasta asociere poate fi exagerata, dar… ati inteles ideea.

Efectele secundare inca nu se cunosc, sau cel putin nu in totalitate. Evident, cine participa la o astfel de operatiune ar trebui sa cunoasca toate riscurile, in detaliu.

Fiind un domeniu de interes (mai ales din punct de vedere militar) sunt convins ca se va investi in aceasta tehnologie. Poate in mod public, poate nu – dar se va investi. Tocmai pentru a dezvolta procesul de invatare automata.

Beneficiile? S-ar economisi mult timp si efort cu invatarea – ceea ce inseamna un plus major si demn de luat in considerare. Imaginati-va – de exemplu – invatarea in cateva zile a unor deprinderi profesionale care in general (in ritmul normal al vietii) necesita luni sau ani.

Insa – daca aceasta tehnologie (perfectionata) ar ajunge in maini nepotrivite, rezultatul ar fi dezastruos. Vorbim aici de posibilitati de manipulare a maselor, la nivel global – cum nu s-au mai vazut pana acum. Iar manipularea se bazeaza intotdeauna pe interese ascunse, are scopuri precise – care nu sunt aproape niciodata in beneficiul celor manipulati.

Asta – desigur – daca nu cumva respectiva tehnologie se dezvolta deja in mainile nepotrivite. Ceea ce n-avem cum sa stim, iar de teorii conspirationiste ne e plin podul.

Oricum, subiectul merita urmarit.


Lasa un comentariu