Priceputi vs. profesionisti

Definitiile cuvintelor din titlu – luate din DEX – suna cam asa :

priceput : Cineva care are cunostinte numeroase, care are o pregatire temeinica intr-un domeniu. Capabil, iscusit, abil.

profesionist : Cineva care exercita o profesiune pe baza unei pregatiri corespunzatoare, fiind remunerat pentru aceasta.

Din punctul meu de vedere, a doua definitie o implica pe prima. Adica – nu poti fi profesionist fara a fi priceput. Insa – cu toate acestea – exista o mare diferenta intre aceste doua concepte.

Aceasta diferenta este data de cateva reguli de etica profesionala – care fac diferenta dintre priceputi si profesionisti. O diferenta care conteaza enorm.

Listez mai jos unele dintre aceste reguli (pe care le consider mai relevante). Sigur – altele asemenea lor mai pot fi adaugate, in functie de domeniul de activitate si/sau subiectivismul fiecaruia.

1. Respecta-ti munca si rezultatul ei. Daca tu nu faci asta, degeaba te astepti s-o faca altcineva. Daca vreodata iti vorbesti de rau munca, inseamna ca e momentul sa te apuci de altceva. N-ai sanse de reusita.

2. Nu purta grija “caprei vecinului”. Nu te compara cu altii, atunci cand vrei sa iesi in evidenta. Fa-o pe baza propriilor competente, pe baza propriilor realizari. Totodata, cand vine vorba de salariu nu ridica argumente de genul “eu-s mai bun decat colegul  X Cutare”. Incearca sa spui “eu am dobandit competentele X, Y si Z”.

3. Asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce spui. Daca gresesti – admite asta. Iar daca ai ceva de spus – spune-o direct si asuma-ti fiecare cuvant. Pareri anonime stiu toti “vitejii” sa trimita – insa cand e vorba de sustinerea acestor pareri, se fac nevazuti. O idee nu valoreaza nimic fara omul care-o sustine.

4. Suporta consecintele muncii tale. Poti sa reusesti sau s-o dai in bara. De preferat, prima varianta. Dar – in oricare caz – trebuie sa suporti rezultatul. Iar daca tocmai ai suferit un esec – iti asumi vina pentru situatie, n-o arunci in bratele altuia.

5. Accepta sfaturi de la altii. Indiferent cat de mult stii, n-ai cum sa stii tot. Mereu poti invata ceva de la altii. Asa ca daca se iveste ocazia sa asculti o opinie noua, profita de ea. N-o trata “de sus” sau cu indiferenta.

6. Respecta ierarhia in care lucrezi. Nu vei avea mereu functie de conducere. Ia decizii atunci cand esti in pozitia de a face asta si respecta-le pe cele care vin de sus – cata vreme nu-ti incalca principiile. Nu contesta o decizie doar de dragul spectacolului. Primul care pierde in cazul asta esti tu.

7. Cand judeci ceva, judeca ideea. Nu omul. Critica o idee cu alta idee – cea pe care tu o consideri potrivita. Dar nu critica autorul ideii, pentru ca-ti vei pierde repede obiectivitatea. Iar odata ce devii subiectiv, deciziile iti sunt usor influentate.

8. Fii atent la detalii. Gandirea de genul “las-o mai ca merge-asa” NU e o caracteristica a profesionalismului.

9. Profesionistii nu barfesc alti profesionisti. Asta nu mai are nevoie de explicatie.

Poti fi priceput intr-un anumit domeniu daca ai pregatire si experienta. Dar ai nevoie de etica profesionala (regulile de mai sus si altele ca ele) pentru a fi profesionist.

Priceperea se remunereaza. Profesionismul se recompenseaza. Concluziile le poate trage fiecare.

Sursa imaginii – link.


2 Comments

  • Reply Andras |

    Invalid reuse of variable X,
    X is instance of Person can’t be cast to Competence

    (sorry my dark side won today:))

Lasa un comentariu