Bine sau exceptional?

Sa presupunem ca lucrezi intr-un service auto.

Intr-o zi vine un client cu un Logan vechi de cativa ani, pentru un schimb de ulei si de placute de frana. Te intreaba cat il costa toata treaba asta.

Tu – cunoscandu-ti meseria – ii spui ca-l costa (sa zicem) 500 RON, si ca masina va fi gata peste doua zile. Zic 500 RON ca si suma ipotetica, nu-s la curent cu tarifele service-urilor auto. Clientul analizeaza oferta ta, se declara multumit si iti lasa cheile, urmand ca peste doua zile sa revina dupa masina.

Cele doua zile trec, iar clientul revine. Masina lui are uleiul schimbat si placute de frana noi. In plus, ii returnezi surplusul de ulei ramas in urma operatiunii (daca a mai ramas ceva). Clientul se declara multumit, iti plateste cei 500 RON si pleaca in treaba lui. Probabil te va recomanda unor cunoscuti, si astfel ti se va mari clientela.

Asta inseamna c-ai facut o treaba de exceptie? Ei bine… NU. I-ai dat respectivului un pret si un termen, pentru ceva ce ti-a cerut sa faci. Ai respectat termenul si nu ai depasit pretul, ceea ce e bine. Dar – asta inseamna ca ai facut ceea ce-ai fost platit sa faci. Nimic mai mult. Si poate te va vorbi de bine printre prietenii lui, care probabil iti vor deveni (candva) clienti.

Sa ne intoarcem acum cu o zi in urma, cand tu inca lucrai la masina clientului. Tocmai ai terminat schimbul de ulei si te-ai apucat de schimbat placutele de frana. Observi ca portiera scartaie putin, iar unul dintre faruri clipeste usor sesizabil.

Ai destula experienta ca si mecanic auto. Realizezi ca repararea portierei e o chestie de cateva minute – cat sa dai jos niste supape si sa dai cu vaselina peste niste balamale. Totodata, nici repararea farului defect nu ti-ar lua mult. Clipeste cel mai probabil din cauza unui fir oxidat, care nu mai face contact asa cum ar trebui.  Pentru a remedia aceste doua mici inconveniente ai nevoie de maxim 20 minute. Termini de schimbat placutele de frana, apoi repari portiera si farul defect. Cand termini treaba, te gandesti ca masina e destul de murdara. Rapid, dai un rand de spuma peste ea, o stergi si o clatesti cu un jet de apa. Ai avut nevoie doar de 10 minute pentru asta, iar acum masina e curata.

Clientul vine cand i s-a spus sa vina, cu banii pregatiti. Se asteapta sa aiba uleiul schimbat si placutele de frana inlocuite – si pentru toate astea sa plateasca 500 RON. Gaseste insa portiera si farul reparate. In plus, isi vede masina curata. Iti da cei 500 RON ceruti initial, dar pleaca extrem de multumit. Pentru ca nu ai facut doar ceea ce ai fost platit sa faci, ci ai facut mai mult. Si cu siguranta le va povesti despre tine prietenilor sai, care cu siguranta iti vor deveni clienti – cu prima ocazie

Ai lucrat 30 de minute in plus peste perioada platita (i-ai reparat portiera, farul si i-ai spalat masina) si ai incasat aceiasi bani (500 RON). Dar totodata te-ai ales cu cateva recomandari reale – gratis – care iti vor creste afacerea.

Putem transpune acest exemplu in orice domeniu. Chiar si in web development.

De exemplu, primesti – pentru analiza – specificatiile unui proiect nou. Termini analiza si dai estimarea. Pentru acea estimare se va da si un pret. Incepi dezvoltarea, cu echipa proprie. Pe parcurs, experienta de project manager iti dicteaza niste idei care pot imbunatati afacerea clientului. De exemplu, cateva schimbari de interfata sau functionalitati suplimentare – care pot aduce utilizatori noi sau pot imbunatati experienta celor existenti. Ii prezinti clientului ideile tale. Le va asculta, din moment ce sunt in interesul afacerii sale. Daca sunt bine argumentate si de un real ajutor, va dori sa le implementeze. Daca nu sunt mari consumatoare de timp, poate reusesti sa le bagi in estimarea initiala (daca marja de eroare iti permite). Daca totusi sunt, atunci le estimezi si le implementezi (estimarea va fi destul de usor aprobata – entuziasmul clientului reprezinta mereu un plus).

Oricum, ideea e ca in final livrezi un produs realmente mai bun decat cel dorit initial, intr-un timeframe acceptat de client. Iar asta nu inseamna doar ca ti-ai facut treaba, ci ca ai facut mai mult decat atat. Pentru ca experienta si ideile tale au fost un plus pentru proiect, iar asta conteaza mult. Te va recomanda cu siguranta cunoscutilor sai interesati de web development si iti va da referinte foarte bune.

Indiferent de domeniul ales – ca sa-ti mearga bine trebuie sa-ti faci bine treaba. Dar poti alege sa-ti faci treaba exceptional, iar rezultatele vor fi pe masura.

Sursa imaginii – link.


Lasa un comentariu