Cine face munca cea mai grea?

Mi s-a pus de curand intrebarea “cine face munca cea mai grea in IT”. Am dat un raspuns atunci si m-am gandit sa-l elaborez putin aici. Sunt de parere ca nu putem generaliza. Adica nu exista un departament anume care face “munca cea mai grea” – in cadrul unei companii de IT.

Munca cea mai grea in design o fac designerii.

Munca cea mai grea in programare o fac programatorii.

Munca cea mai grea in templating o fac HTML-istii.

Munca cea mai grea in testing o fac testerii.

Munca cea mai grea in administrarea sistemelor o fac sysadminii.

Si lista poate continua. Nu in ultimul rand, munca cea mai grea in project management o fac project managerii.

Totodata, sa nu uitam un lucru. Intr-o ierarhie relativ piramidala, multi dintre angajati vor considera mereu ca pot face o treaba mai buna decat superiorul lor direct. De ce? Pentru c-asa functioneaza mecanismele mintii umane. Multi considera ca pot face fara nicio problema treaba superiorului lor (mai bine decat acesta din urma) si – de ce nu – sa incaseze si salariul lui, pe acest motiv. Ei bine, ideea asta rezista de regula doar pana cand este confruntata cu dura realitate. Din simplul motiv ca e din cale-afara de usor sa subestimezi o treaba pe care n-o faci tu. Oricat de simpla ar parea, privita din afara. Sa nu uitam ca e intotdeauna usor sa facem comentarii de pe marginea terenului de joc, cata vreme n-avem noi insine contactul cu mingea. Asta asa, ca o paranteza.

Revenind la ce spuneam anterior, cea mai grea munca din fiecare domeniu o fac cei care activeaza in domeniul respectiv. Mai exact, cei mai experimentati dintre ei. Un programator cu experienta va sti sa scrie cod de cea mai inalta calitate, dar se va poticni la potrivirea culorilor, daca-l pui sa faca cinci variante de design (cu abordari diferite) pentru un proiect nou. De ce? Pentru ca respectivele variante de design sunt treaba designerului, nu a programatorului. Esti liber sa judeci competentele programatorului avand ca reper abilitatile sale in programare. Dar nu-l pune sa faca design pentru ca mai apoi sa-i spui ca e slab si ca nu se descurca. Daca tu – ca si project manager – ai facut asta, atunci ai gresit si trebuie sa-ti regandesti strategia si modul de abordare. Sau sa te lasi de meserie, pentru binele tau si al celor pe care-i conduci. Am dat aici un exemplu usor fortat, dar sunt convins ca ati prins ideea.

Cineva spunea odata ca daca pui pestele sa se catere in copac, acesta va trai pentru tot restul vietii sale cu gandul ca e un incapabil. Nimic mai adevarat, mai ales la o analogie cu situatia descrisa mai sus.

Veti spune probabil ca exista si exemple de tip “one-man-show”. Adica oameni care fac mai multe lucruri si le fac bine. Asa-i, sunt. Dar sunt foarte rari si de regula dintre acele mai multe lucruri pe care le fac bine reusesc sa faca foarte bine doar unul singur. Care anume e asta, depinde de ei si de mediul in care lucreaza. Insa noi tratam aici regula, nu exceptiile ei (asa putine cum sunt).

Totodata, intr-o ierarhie caracteristica unei companii cu profil IT toate departamentele sunt interdependente. Niciun proiect nu poate fi livrat fara interventiile tuturor acestor departamente. Interventii coordonate – desigur – de catre project manager.

Sa nu uitam insa ca totul se rezuma la oamenii care lucreaza, in primul rand. Valoarea unui departament este data de catre oamenii care-l compun. Totodata, munca project manager-ului poate fi valorificata in mare masura doar prin prisma oamenilor cu care acesta lucreaza. Daca esti un project manager bun, atunci inseamna ca echipa din spatele tau este una competenta. Fara acea echipa, competentele tale de manager (oricat de multe ar fi) nu valoreaza mare lucru. Sigur, unii uita acest fapt uneori. Dar le este mereu reamintit mai tarziu, la modul dureros, cand esecurile nu intarzie sa apara. Iar atunci dau vina pe echipa, de multe ori –  dar asta nu-i ajuta cu nimic.

Evident, trebuie facuta o diferenta clara intre ceea ce inseamna o echipa si ceea ce inseamna un grup de oameni pusi sa lucreze impreuna. Dar asta-i din alt film. Dezvoltam subiectul cu alta ocazie.

Sursa imaginii – link.


2 Comments

Lasa un comentariu