Poate c-ar trebui sa-ti revizuiesti atitudinea de PM daca…

… atunci cand apare o problema, te gandesti prima data la o scuza buna de tot – si abia pe urma la o solutie valida.

… atunci cand echipa pe care o conduci inregistreaza un succes, spui “eu am reusit”.

… atunci cand echipa pe care o conduci inregistreaza un esec, spui “ei au dat-o-n bara”.

… nu-ti cunosti limitele si mergi pe ideea “cat de greu poate fi”. Poate fi foarte greu, asta e problema. Si poti fi neplacut surprins daca te arunci cu capul inainte in ceva ce te depaseste si-i mai tragi si pe altii dupa tine, pe deasupra. Gandeste-te la marile dezastre din viata ta care au inceput cu intrebarea “cat de greu poate fi?”.

… accepti sa fii responsabil pentru deciziile gresite luate de altii.

… ii faci pe altii responsabili pentru deciziile gresite luate de tine.

… nu stii ca domnia si prostia se platesc. Si-i cu atat mai grav cand se platesc in acelasi timp.

… esti de parere ca un proiect s-a incheiat cu succes in momentul in care clientul a platit. Nu, un proiect s-a incheiat cu succes in momentul in care clientul a revenit cu un alt proiect.

… te bati cu pumnul in piept mergand pe ideea “eu sunt seful”. Nu esti. Depinzi de oamenii din echipa ta asa cum si ei depind de tine. Fara ei, nu valorezi nici cat hainele pe care le porti. Am mai zis-o si-mi mentin parerea.

… incerci sa-i conduci pe altii fara a fi in stare sa te conduci pe tine insuti.

… nu esti atent la detalii. Pacat. Clientul este.

… crezi ca le stii pe toate. Nu, n-ai cum sa le stii pe toate. Intreaba si cere ajutor atunci cand ai nevoie. N-o sa pari slab. Doar uman. Asa cum si esti, de fapt.

… ocolesti problemele in loc sa le rezolvi. Au ele o modalitate de-a se intoarce impotriva ta si de-a te lovi cu putere, exact cand nu te-astepti.

… cand cei din echipa o dau in bara, le spui “v-am zis eu”. Poate le-ai zis. Dar de facut n-ai facut nimic.

… te supraestimezi. Nu poti face absolut orice. Dar in schimb poti invata sa faci cat mai multe.

… te rogi pentru rezolvarea problemelor, in loc sa pui umarul la treaba si sa gasesti solutii. Divinitatea are alta treaba – nu vine sa repare greselile facute de tine.

… esti doar o secretara careia i s-a pus un bici in mana, dar te numesti PM si esti mandru de asta.

… atunci cand gresesti si ti se atrage atentia c-ai gresit, prima ta reactie este cea de genul “ce, tu esti mai bun(a)?”. Adica nu esti capabil de introspectie, sari la atac si pui orgoliul inaintea ratiunii.

Nota : Am listat mai sus cateva generalitati (unele din ele – ce-i drept – mai dureroase) constientizate in ultimii ani. Atat si nimic mai mult. Spun asta pentru a evita diverse asocieri eronate si inutile. Nu fac referiri la vreo persoana anume, rog asadar sa NU se inteleaga asa ceva. Scopul meu nu este si nu va fi niciodata sa arat cu degetul, ci sa invat din orice. Deci, si din greseli – fie ca-s ale altora sau ale mele.

Sursa imaginii – link.


Lasa un comentariu