Prin gropile antreprenoriatului (II) – Uleiul : Angajatii

Prin natura jobului, am intrat deseori in contact cu diversi antreprenori, din multe parti ale lumii. Fiecare dintre ei are propria afacere in domeniu. M-am straduit mereu sa fiu la inaltimea asteptarilor si sa invat lucruri utile de la fiecare dintre ei. Imi place sa cred ca am reusit, cel putin deocamdata.

Am studiat modelul afacerilor (cu care m-am intalnit) din IT si l-am transpus intr-o comparatie pe care-am gasit-o potrivita.

Postarea curenta este a doua din serie. Prima poate fi citita aici.

***

II. Uleiul : Angajatii

In comparatia facuta anterior, spuneam ca uleiul masinii poate fi asociat cu angajatii, cu cei care pun afacerea in miscare.

Calitatea uleiului e un factor decisiv in buna functionare a motorului.

Un ulei slab si de proasta calitate va afecta negativ motorul. Va lasa asupra sa urme imposibil de sters, iar consecintele vor fi dezastruoase. Cu timpul, aceste consecinte vor duce la distrugerea definitiva a motorului. Evident, asta inseamna scoaterea masinii de pe drum, pentru simplul fapt ca nu va mai fi in stare sa inainteze.

Prin analogie, angajatii slab pregatiti (sau uneori nepregatiti) si fara putere de munca vor trage in jos afacerea. O vor scufunda in abisul incompetentei si ii vor aduce sfarsitul. Aceasta scufundare poate uneori sa inceapa incet, aproape imperceptibil – si sa nu fie vizibila de la inceput. Insa urme sunt intotdeauna, pentru cine are ochi sa le vada.

Mai exista aici desigur si factorul motivatiei. Diversele motivatii (financiare sau de alta natura) pot stimula studiul si dorinta de a fi mai bun, mai eficient. Ceea ce e un lucru bun. Insa totodata aceste motivatii pot duce la disimulare, daca nu au o baza reala.

Adica, la adapostul unui stimul financiar pentru rezultate mai bune, Popescu va simula faptul ca lucreaza si va face tot posibilul sa dea impresia ca se straduieste. Ba mai mult, va deveni ceea ce intr-un termen mai mult sau mai putin popular se cheama “pupincurist”. Scopul sau va fi sa linguseasca, sa insele si sa faca pe placul superiorilor – nu sa lucreze si sa fie eficient.

Cand esecul va aparea, Popescu va face tot posibilul fie sa-l cosmetizeze cat mai mult, fie sa-l arunce in curtea altuia. Ce e trist e ca uneori va reusi.

Insa uleiul slab va face motorul sa “tuseasca”, mai devreme sau mai tarziu. Iar incompetenta si nepasarea lui Popescu vor iesi la iveala. Ce e trist insa e cand aceste lucruri ies la iveala mai degraba mai tarziu, decat mai devreme.

Sa nu uitam insa ca uleiul slab va fi mereu tentant din cauza pretului scazut. Calitatea scazuta va fi mereu ieftina si imbietoare. Iar ambalajul scump nu-i va creste eficienta.

La polul opus se afla angajatii constinciosi si dedicati. Cu putere de munca. Acei oameni care ies mereu in fata, care au rezultate reale – nu “imprumutate” de la altii. Oamenii competenti, care pun lucrurile in miscare.

Ei sunt uleiul de calitate superioara, care asigura viata lunga si prospera motorului – si care cresc viteza de rulare a masinii.

Insa uleiul bun e intotdeauna scump. Are un pret considerabil mai mare decat cel de calitate slaba. Pe de alta parte, diferenta de eficienta dintre aceste doua tipuri de ulei este ca de la cer la pamant.

Daca masina are in fata un drum lung, va trebui sa fie capabila sa-l parcurga. Iar uleiul superior din punct de vedere calitativ este un factor care nu poate lipsi din aceasta ecuatie.


2 Comments

Lasa un comentariu