Prin gropile antreprenoriatului (V) – Drumul : Climatul afacerii

Prin natura jobului, am intrat deseori in contact cu diversi antreprenori, din multe parti ale lumii. Fiecare dintre ei are propria afacere in domeniu. M-am straduit mereu sa fiu la inaltimea asteptarilor si sa invat lucruri utile de la fiecare dintre ei. Imi place sa cred ca am reusit, cel putin deocamdata.

Am studiat modelul afacerilor (cu care m-am intalnit) din IT si l-am transpus intr-o comparatie pe care-am gasit-o potrivita.

Postarea curenta este a cincea din serie. Cele anterioare pot fi citite dupa cum urmeaza :

***

V. Drumul : Climatul afacerii

Drumul pe care va merge masina nu va fi mereu unul usor.

Va avea multe curbe. Unele mai largi, altele foarte stranse. Va avea urcusuri si coborasuri. Uneori va fi proaspat asfaltat, alteori – plin de gropi. Uneori va fi uscat, alteori va fi alunecos.

Obstacolele vin de regula din mai multe parti. De la stat, de la concurenta (uneori chiar statul e concurenta), de la noile trenduri din industrie la care trebuie sa te adaptezi, de la climatul economic.

Uneori, se-aduna prea multe. Iar asta presupune scaderea vitezei de rulare a masinii, pentru o anumita perioada. Incetinirea ei intr-o masura destul de mare. Insa mereu va trebui facut tot posibilul astfel incat masina sa nu se opreasca. Ba dimpotriva, sa-si recapete cat mai repede viteza normala.

Unele obstacole pot fi prevazute, iar masurile ce se impun in cazul lor pot fi pregatite din timp. Ca de exemplu, daca o noua tehnologie se zareste la orizont si da semne ca ar acapara un important segment de piata in viitorul apropiat, e indicat sa pregatesti cativa oameni capabili – care sa fie in stare sa lucreze cu tehnologia respectiva, atunci cand aceasta va deveni un trend.

Sau – daca noi standarde de calitate se anunta pe viitor, sa fii pregatit sa le indeplinesti.

Totodata, sa stii incotro te indrepti. Sa ai scopuri precise si clar definite.

Sa fii in stare sa te orientezi fara GPS, daca situatia o cere.

Si lista poate continua…

Se pot intalni situatii in care masina nu mai poate face fata la conditiile de drum. Iar atunci motorul ii va fi imbunatatit si adaptat la noul climat, pentru ca nu se pune problema unei stationari permanente.

Oamenii buni invata mereu, iar prin asta devin mai buni. Sunt medii a caror evolutie e rapida si continua. IT-ul e un astfel de mediu.

Conditiile de drum se vor schimba mereu, iar de cele mai multe ori vor deveni mai vitrege, mai degraba decat mai prietenoase. Adaptarea e mereu solutia. Adaptarea la nou, posibilitatea de a deveni mai rapid, de a gestiona mai bine posibilitatile existente.

Indiferent de obstacolo, masina trebuie sa se mentina in miscare pentru a ramane pe drum. Pentru a ramane in competitie.


Lasa un comentariu