Sa citim pe fast-forward

Am aflat de curand de o aplicatie ce va fi lansata pentru device-urile mobile si care permite citirea rapida a unui text. La o rata care se apropie de 1000 de cuvinte pe minut – cand in mod normal putem citi undeva in jur de 200 de cuvinte pe minut.

Aplicatia se numeste Spritz si functioneaza pe un principiu care la prima vedere poate parea simplu, desi nu e deloc asa. Si anume – orice cuvant citit are un asa-zis punct optim de recunoastere. Acest punct optim este de fapt o litera. Aplicatia arata cate un singur cuvant la un moment dat si – foarte important – pastreaza fixa pozitia punctului optim de recunoastere.

Aveti si cateva exemple.

250 cuvinte pe minut

250 de cuvinte/minut

350 de cuvinte/minut

350 de cuvinte/minut

500 de cuvinte/minut

500 de cuvinte/minut

Vorbim asadar de streaming de text.

Desigur, un cuvant trebuie sa-ti fie familiar ca sa-l poti recunoaste. Ca una e atunci cand – pentru o fractiune de secunda – vezi ca scrie “masina” si alta e atunci cand vezi “electroglotospectrografie” 🙂

As folosi aplicatia asta ca sa citesc articole sau carti tehnice. Pentru ca in acest caz am nevoie doar sa asimilez informatia. Insa n-as folosi Spritz ca sa citesc un roman, de exemplu. Experienta citirii unui roman bun e cu totul alta. Romanul il citesc pentru poveste, pentru feeling. Iar asta nu se compara cu simpla asimilare de informatii.

Detalii gasiti aici.

Sursele gif-urilor animate : 1, 2 si 3.


Lasa un comentariu